Székelyudvarhelyről a 13A főúton Csíkszereda felé indulunk, majd 4 kilométer után Fenyédre érve balra fordulunk Zetelaka/Gyergyószentmiklós irányába..

Fenyédről 2008-ban felújított megyei úton, Küküllőkeményfalva és Zetelaka érintésével érünk el Zeteváraljára, ahol jobbra kell fordulnunk a Madarasi Hargita irányába. Figyeljük a Madarasi Hargita jelzőtáblát!

Zeteváraljáról a festői szépségű Ivó patak völgyén, Ivó településen keresztül közelítjük meg a Madarasi Hargita nyugati oldalát. Óvatosan vezessünk, mert a néhány éve elkészült aszfaltút nagyon keskeny, két autó alig fér el egymás mellett, előfordulhat, hogy a szembejövő autók az útpadkára kénytelenek lehúzódni, hogy el tudják kerülni egymást.

Az Ivó patak völgyén az utolsó kb. egy kilométeres szakasz makadámút. Elég jó minőségű, néhány éve felújított út, de helyenként már kátyúsodik. Az Ivó és a Filió patakok találkozásánál kell jobbra fordulnunk, ahol télen sorompó állja utunkat. Itt télen úthasználati díjat kell fizetni. A sorompótól kezdve télen hólánc használata kötelező!

A Filió patak völgyében tesszük meg az utolsó 10 kilométeres szakaszt, melynek az első, mintegy 2 km hosszúságú része makadám, majd újra jó minőségű aszfaltút következik. Gyönyörű, vadregényes erdei út, mely a Filió patak kanyargós völgyét követve kapaszkodik fel a Madarasi Hargitára.

Figyelem! Lefelé jövet tartsuk be az alapszabályt: a fölfelé haladóknak van mindig elsőbbségük!

Télen a hólánc használata kötelező!