Sokaknak Mesélt az erdő

Nem szegte kedvét a lelkes Hargitajáróknak a télies idő, sokan kilátogattak vasárnap a Madarasi Hargitára, az első alkalommal megrendezett Mesél az erdő elnevezésű rendezvénysorozatra. Voltak, akik már szombaton, futva érkeztek a hegyre, őket este Kusmó családias hangulatú bulival szórakoztatta. A vasárnapi rendezvények azonban jóval több régi és új Hargitajárót megmozgattak, s Földes László Hobo önéletrajzi ihletésű, zenés estjére közel kétszázan voltak kíváncsiak a Súgó panzióban.

Hangulatos nótával, a néhai Hargitajárók emléktáblájának és Csoma Pista bácsi síremlékének koszorúzásával, valamint az emlékezés mécseseinek meggyújtásával indították a napot október 30-án, vasárnap a Madarasi Hargitán, a díszletet a Régi szép idők című fotókiállítás szolgáltatta: múlt századi, hargitai fényképek teremtettek nosztalgikus hangulatot az idősebb generációnak.

A túrázni vágyókat a Szökő vízeséshez, a bátrabbakat pedig egészen a Rákosi csúcsig kalauzolta az UEKE, az októberi havas fenyők minden résztvevőnek emlékezetes élményt nyújtottak. A Menedékházban kevéssé ismert, ám ízletes erdélyi borokat kóstoltak a jórészt székelyudvarhelyi sízőkből összeverődött vendégek, s mellé kalibáskői szarvasmarha-ínyencségeket is megízlelhettek. Kézről kézre jártak a régi fényképek, nem hiányoztak a tréfák, a 70-es, 80-évek hegyi adomái, egykori síző történetek, s a szervezőknek ez is volt a célja: feleleveníteni a múltat, s a fiataloknak átadni a hegy hagyományait, szeretetét és tiszteletét.

„A 21 GR Turistaház előadásain és filmvetítésein egyaránt megtelt a családias hangulatú épület közösségi tere, meglepően nagy volt az érdeklődés az ismeretterjesztő dokumentumfilmekre, bár az internet tele van hasonló filmekkel. Nagy élmény volt együtt nézni, véleményezni őket”  – mondja Szabó Zoltán, a rendezvény ötletgazdája, a turistaház üzemeltetője.

„Elérte célját a rendezvény, és bízunk benne, hogy jövőre még jobb, még tartalmasabb lesz – fogalmazott Kenyeres Emőke, a Mesél az erdő másik főszervezője, a Súgó panzió ügyvezetője. A régi Hargitajárók találkozása és öröme, Kolumbán Tibi bácsi éneke, vagy Keszler Károly visszaemlékezései sokaknak csaltak örömkönnyeket a szemébe, reméljük, jövőre még többen bekapcsolódnak, és bizalmat szavaznak a hegyi rendezvénynek”– tette hozzá Kenyeres Emőke.

A hegy termései, azaz Hadnagy Ottó remek vadételei a kulináris élvezetek kedvelőit szólították meg, ahogy Székelyföldön mondják, „nem maradt szégyenben” a vadraguleves, a szarvaspörkölt, és a pirított vargányával bolondított, vadhúsos palacsinta sem. A rendezvény csúcspontja mégis Hobo két és fél órás előadása volt, az önéletrajzi vonatkozású, verses-zenés esten még a légy sem zümmögött, pedig teljesen megtelt a Súgó panzió étterme. Őszinte figyelemmel és lelkes vastapassal honorálta a közönség a hetvenéves előadóművész Halj meg és nagy leszel című előadóestjét, s a Kossuth-díjas bluesénekes megígérte: jövőre József Attilával és Adyval tér vissza a Hargitára.

A rendezvény szervezői köszönik a beküldött fényképeket, mindenki önzetlen segítségét, munkáját, aki hozzájárult az esemény sikeréhez, ugyanakkor a Hargita Megyei Tanács nagylelkű támogatását is.