Tévéfilm készül a Madarasi Hargitán Sütő András novellájából

image of 1140x530

Egy székelyudvarhelyi fiú főszereplésével készül tévéfilm Sütő András Hargitai vadászkalandok című írásából. Az András Ferenc rendezte filmben a tizenéves, amatőr főszereplők mellett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészei játszanak, a Jászai-díjas Győrffy András, a színházigazgató Gáspárik Attila, s a főként komikus szerepeiről ismert Nagy István és Szélyes Ferenc is szerepet kapott.

 

Mint mondja András Ferenc, a film rendezője, Sütő Andrásnak régi vágya volt a Hargitai vadászkalandok megfilmesítése, s a forgatókönyv megírásához évekkel ezelőtt szabad kezet adott. Ugyanakkor nagyon örvend, hogy hosszas székelyföldi válogatást követően rátalált a főszerepet játszó székelyudvarhelyi Kiss Szabolcsra és a marosvásárhelyi főszereplőnőre, Horváth Krisztára. Mert fontosnak tartotta, hogy Sütő székely figuráit erdélyi fiatalok játsszák.

 

András Ferenc szerint hiánycikk ma a fiatalok életében az erkölcsi tanulsággal bíró, nevelő célzatú történet, a Vadászmese humánus, tanulságos film lesz. Olyan erkölcsi kérdéseket boncolgat, hogy szabad-e ölni állatot, illetve mi erősebb, a szerelem hatása vagy a belénk nevelt viselkedésmód, a hagyományok. A film vadászjeleneteit jelenleg is forgatják a Madarasi Hargitán, a továbbiakban az ugyancsak festői szépségű Énlakán folytatódik az alkotó munka.