VÍZESÉS A SZÖKŐ PATAKON

A Madarasi Menedékház melletti ösvényen indulva szép fenyőerdőn keresztül vezető ösvényen felmegyünk az északi vízválasztó nyeregbe.

Túratáv: 5.0 km
Időigény: 2.5 óra
Szintkülönbség: 280 m
Emelkedés: 140 m
Süllyedés: 140 m
Nehézség: közepes

A Rákosi-sáténak nevezett széles tisztásra érve szép kilátás tárul elénk, a távolban látszanak a Csíki havasok, a Gyimesek, a Nagyhagymás az Egyes Kővel.

A nagy tisztás szélén ketté ágazik az út. Jobb kéz felé indulunk, és a Rákosi-sáté széles tisztásán haladunk tovább, jól látható, fém oszlopokon álló turistajelzések mentén. A jelzés télen is nagyon jól látható.

A tisztáson kb 400 m megtétele után újra útelágazáshoz érkezünk. Itt még mindkét irányt választhatjuk: ha balra indulunk, akkor a Csíkmadarasi úton haladunk tovább, és északról közelítjük meg a Vízesést; ha jobbra indulunk tovább a Rákosi Hargitára és Hargitafürdőre vezető útvonalon, akkor délről fogjuk megközelíteni a Vízesést.

Északi útvonal:
Miután balra tértünk a Csíkmadarasi úton, kb 1 km távon haladunk a szekérút mentén, majd jobbra lekanyarodunk a jelzett ösvényen a Vízesés felé. Egy rövid, kb 300 m hosszúságú, meredeken lefelé lejtő szakasz megtétele után megérkezünk íz úti célunkhoz.

Déli útvonal:
A Csíkmadarasi útelágazásnál jobbra követjük a Hargitafürdőre vezető utat, majd kb. 500 m után egy újabb útelágazáshoz érkezünk. Itt balra térünk, és átvágunk a Rákosi-sáté tisztásán észak-keleti irányba. 500 m táv megtétele után érjük el az erdő szélét, ahol az ösvény bevezet az erdőbe. Gyönyörű, tőzegmohás terepen haladunk tovább, mesébe illő mohaszőnyeget, gombatelepeket láthatunk. Széldöntéses, ritkás erdőben haladunk 400 métert, amíg elérjük a Szökő patakot. A patak mentén mintegy 100 métert lefelé haladva érjük el úti célunkat.

Visszafelé érdemes a másik útvonalat választanunk, hogy megismerjük a környék mindkét arcát. Az északi úton szép áfonyásokat, a déli úton pedig gyönyörű tőzegmohás, lápos tájat ismerhetünk meg.

Térkép
Magasság profil
Nyomtatható térkép
GPS nyomvonal (GPX)

Madarasi Hargita csúcs

A Madarasi Menedékház melletti ösvényen indulva szép fenyőerdőn keresztül vezető ösvényen felmegyünk az északi ...

Vízesés a Szökő patakon

Nagyon szép túra változatos tájakon: erdő, tisztás, tőzegmoha láp, áfonyás, patakmeder, vízesés.

Madarasi Hargita - Hargitafürdő

A Menedékház melletti ösvényen indulva az erdőn keresztül vezető ösvényen felmegyünk az északi vízválasztó nyeregbe.