VIA FERRATA

Ausztriában és Olaszországban nagy hagyománya és óriási népszerűsége van az ún. klettersteig, avagy via ferrata útvonalaknak, azaz a vasalt sziklamászó-ösvényeknek. A német és olasz megnevezést magyarosítva neveztük el a kiépített sziklamászó utakat vasalt mászóösvénynek.

Székelyföldön 2012 nyarán került kialakításra az első ilyen mászóösvény, a Madarasi Hargita Kecskevész nevű szikláján.

Használata nyitott és ingyenes, mindenki a saját felelősségére használhatja. 14 évesnél fiatalabb és 150 cm-nél alacsonyabb gyermekek számára azonban mászása nem (vagy csak szakértő felnőtt felügyelete mellett) ajánlott.

Tapasztalt mászók és kezdő “kocaturisták” egyöntetű véleménye szerint abban rejlik a via ferrata mászás szépsége, hogy a sziklákról kitáruló pazar látvány mellett a természetjárók komolyabb hegymászó tapasztalat nélkül is a profi sziklamászók élményeit élheti át. A sziklán az ember amellett, hogy komoly testmozgást végez, le kell győzze félelmeit és tériszonyát, és a sokrétű feladat teljesítése határtalan sikerélménnyel gazdagít. A lélegzetelállító mélység és magasság élménye életre szóló élményt nyújt.

A vasalt ösvényen való feljutás nem igényel különösebb tudást vagy szakértelmet, ám a létesítők mindenképp azt ajánlják, hogy először tapasztalt sziklamászó segítségével vágjunk neki. Ugyanakkor a biztonsági felszerelések (sisak, heveder, speciális via ferrata kantár és karabinerek) elengedhetetlen tartozékai a biztonságos mászásnak. Aki nem rendelkezik megfelelő felszereléssel, a Súgó Panzióban tud bérelni (a bérleti díj 25 RON / 4 óra / szett).  A mászók saját biztonsága érdekében javallott, hogy a Súgó Panzióban mindenképpen jelentkezzenek be a mászás előtt, akkor is, ha saját felszerelést használnak, illetve a mászás végeztével szintén adjanak tájékoztatást.

A kb. 60 méter magas Kecskevész sziklán összesen mintegy 200 méteres távon sodronyok és vas „lépcsők” segítik a feljutást a tetőre. A szikla alsó szakaszán két vasazott útvonal indul el, majd kb. 25 méter magasságban a két ágat egy úgynevezett “vietnami híd”, azaz két, a levegőben kifeszített sodrony köti össze egymással.

A Kecskevész mászóösvény közepes nehézségű, azaz teljesen kezdők és haladók számára egyaránt nagy élményt nyújt. Mászásához minimális „előképzettség” szükséges: mindössze arra van szükség, hogy a vállalkozó kedvű kirándulók tudják, hogyan kell használni a karabinereket, a beülő hevedert. A balesetek elkerülése végett a szabályokat mindenképpen be kell tartani, ám az útvonal teljesen biztonságos: kialakításakor kizárólag bevizsgált eszközök lettek felhasználva, a falat végig ellenőrizték, csak a teljesen stabil részekre helyeztek függesztést, az útvonal többszörösen túl van biztosítva. A sodronyok több tonnát is elbírnak.

Via Ferrata

Ausztriában és Olaszországban nagy hagyománya és óriási népszerűsége van az

Esztena látogatás

Kiváló program a hagyományosan készített tejtermékek előállítása iránt érdeklődő kirándulók

Madarasi Hargita csúcs

A Madarasi Menedékház melletti ösvényen indulva szép fenyőerdőn keresztül vezető

Madarasi Hargita - Zetelaka

Zetelakára vezet a kék-sárga jelzésű kerékpár útvonal, melynek hossza 29,3

Madarasi Hargita - Kápolnás

A Madarasi Hargitáról indulva, Kápolnásfaluba a piros-sárga jelzésű kerékpárút vezet

Vízesés a Szökő patakon

Nagyon szép túra változatos tájakon: erdő, tisztás, tőzegmoha láp, áfonyás,

Madarasi Hargita - Hargitafürdő

A Menedékház melletti ösvényen indulva az erdőn keresztül vezető ösvényen

Alapvető szabályok, használati útmutató a Kecskevész vasalt mászóösvényhez:

• A mászó ösvényt mindenki saját felelősségére használhatja!
• Soha ne mássz egyedül! Csak már gyakorlott, kellő szaktudású személy társaságában mássz!
• Mászás előtt és alatt soha ne fogyassz alkoholt!
• Ha bármilyen probléma adódik, legyen, aki segít vagy segítséget hív.

Mászás előtt és után mindig jelentkezz be a Súgó Panzióba!
Telefon: +40 371 396 090 vagy +40 726 702-234.

A bejelentkezés a te biztonságodat növeli és a mi munkánkat (karbantartás, statisztika) segíti.

• Használj védőfelszerelést!
• Alapfelszerelés: Hegymászósisak, beülő és energiaelnyelő Y kantár (via-ferrata szett)
• A tenyér részen jól tapadó, a fogást és kapaszkodást nem nehezítő, vékony kesztyű (pl. biciklis kesztyű), és vastag talpú, erősen recézett talpú túrabakancs vagy mászócipő használata javasolt.

Alapfelszerelés a Súgó Panzióban bérelhető. A bérleti díj 25 RON / 4 óra / szett

• Mászás közben mindkét karabinert rá kell csatlakoztatni a kihelyezett drótsodronyra, egymással ellentétes irányból! A karabinereket egyesével akasszuk át a rögzítési pontokon, mindig legalább egy karabiner rögzítve legyen a sodronyhoz!
• Egy-egy rögzítési szakaszon egyszerre csak egy személy tartózkodhat!
• Ügyeljünk az esetlegesen előforduló mozgó/hulló kövekre!
• Ne sodorjunk le köveket! A hulló tárgyakra (kő, ág, kulacs, stb.) hangos „VIGYÁZZ, KŐ!” kiáltással figyelmeztessük társainkat!
• Hulló kő esetén ne nézzünk felfele, és kezünket ne tegyük a sisakra! A sziklához lapulva várjuk meg a veszély elmúltát!

Baleset esetén hívjuk az Országos Hegyimentő Szolgálatot!
Nemzetközi Segélyhívószám: 112
Országos Hegyimentő Szolgálat: O-SALVAMONT (0725 826-668)

Csak úgy tudnak segíteni, ha meg tudjuk adni a pontos helyzetünket: Madarasi Hargita, Kecskevész Szikla (GPS koordináta: N46.45660 E25.56427, Ivó felől lentről kb. a 7. km-nél, fentről kb. a 3. km-nél, a Fedeles kútnál)