A vasalt mászóösvény idén nyáron is használható

image of 1140x530

A Kecskevész vasalt mászóösvény (klettersteig vagy via ferrata) ezen a  nyáron  is használható, ám idén egyelőre nincs lehetőség a hegyen a szükséges speciális eszközök bérlésére, így csak azok mászhatnak, akik saját via ferrata felszereléssel rendelkeznek, vagy Székelyudvarhelyen bérelnek. Erről előzetesen az office@sugopanzio.ro ímélcímen tudnak egyeztetni az érdeklődők.

 

A vasalt ösvényen való feljutás nem igényel különösebb tudást vagy szakértelmet, ám a létesítők mindenképp azt ajánlják, hogy először tapasztalt sziklamászó segítségével vágjunk neki. Ugyanakkor a biztonsági felszerelések (sisak, heveder, speciális via ferrata kantár és karabinerek) elengedhetetlen tartozékai a biztonságos mászásnak.  A kb. 60 méter magas Kecskevész sziklán összesen mintegy 200 méteres távon sodronyok és vas „lépcsők” segítik a feljutást a tetőre. A szikla alsó szakaszán két vasazott útvonal indul el, majd kb. 25 méter magasságban a két ágat egy úgynevezett „vietnami híd”, azaz két, a levegőben kifeszített sodrony köti össze egymással.

 

A Kecskevész mászóösvény közepes nehézségű, azaz teljesen kezdők és haladók számára egyaránt nagy élményt nyújt. Mászásához minimális „előképzettség” szükséges: mindössze arra van szükség, hogy a vállalkozó kedvű kirándulók tudják, hogyan kell használni a karabinereket, a beülő hevedert. A balesetek elkerülése végett a szabályokat mindenképpen be kell tartani, ám az útvonal teljesen biztonságos: kialakításakor kizárólag bevizsgált eszközök lettek felhasználva, a falat végig ellenőrizték, csak a teljesen stabil részekre helyeztek függesztést, az útvonal többszörösen túl van biztosítva. A sodronyok több tonnát is elbírnak.

 

 

A biztonsági szabályok továbbra is érvényesek: 

 

1. Soha ne mássz egyedül!
Ha bármilyen probléma adódik, legyen, aki segít vagy segítséget hív.
A mászó ösvényt mindenki saját felelősségére használhatja!

 

2. Csak már gyakorlott, kellő szaktudású személy társaságában mássz!

 

3. A vasalt mászó ösvény bejárásához: hegymászósisak, beülő (hegymászó testhevederzet) és energiaelnyelő Y kantár (via-ferrata szett) használata kötelező!

 

4. Mászás közben mindkét karabinert rá kell csatlakoztatni a kihelyezett drótsodronyra – egymással ellentétes irányból!
A karabinereket egyesével akasszuk át a rögzítési pontokon.

 

5. Egy-egy rögzítési szakaszon egyszerre csak egy személy tartózkodhat!

 

6. Ügyeljünk az esetlegesen előforduló mozgó/hulló kövekre!
Ne sodorjunk le köveket!
A hulló tárgyakra (kő, ág, kulacs, stb.) hangos „KŐ” kiáltással figyelmeztessük társainkat.

 

7. Hulló kő esetén ne nézzünk felfele, ne hajoljunk előre, kezünket ne tegyük a sisakra!

 

8. Nemzetközi Segélyhívószám: 112 Országos Hegyimentő Szolgálat: 0-SALVAMONT (0-725/826668)
Csak úgy tudnak segíteni, ha meg tudjuk adni a pontos helyzetünket: Madarasi Hargita, Kecskevész Szikla (GPS koordináta hamarosan, Ivó felől lentről kb. a 7. km-nél, fentről kb. a 3. km-nél, a Fedeles kútnál)

 

9. Mászás előtt és alatt soha ne fogyassz alkoholt!